For enden af en grå landevej omgivet af grønne marker så langt øjet rækker, bag høje tætte træer, danner der sig en fin lille snoet vej. Det er her, det CO2 neutrale Kragerup Gods ligger, hvor hovedbygningen med sine 2 sidefløje ’åbner sine arme’ og byder dig velkommen. Hvem skulle have troet, at der lå et gods her? ”Det er jo ikke alle der ved at Kragerup gods eksisterer, og det har måske noget at gøre med, at vi ikke er et slot. Dét er jo lidt tarveligt, for det er vi jo næsten” fortæller den nuværende godsejer Birgitte Dinesen insisterende. ”Hvad er det så lige der gør forskellen? ”Jo ser du, man kan nemlig kun omtale huset som et slot, hvis der har boet en kongelig i bygningen, og det har der desværre ikke”. Det er dog stadig noget helt særligt, at gå over voldgraven ind til den graciøse hovedbygning. Når man kommer ind i den petroleumsblå havestue, der ligger i hjertet af bygningen, bliver man mødt af smukke detaljer. Det høje loft med elegant stuk, en rokoko-inspireret pejs, stuk rosetter med store lysekroner og historiske malerier af familien Dinesen gennem generationer. What is not to like?
Alt samlet ét sted
Turen går igen over voldgraven, forbi de 14 nyrenoverede værelser, med silketapet og høje paneler med guld stafferinger, forbi Herskabsstalden, konferencelokaler og videre til Kragerup Gods’ aktivitetspark. Det er her man bliver mødt af en af Birgitte Dinesens mange gode ideer. For hvad skal man ellers bruge lidt af Godsets 200ha skov til? ”Ideen opstod på en rejse til England.” Fortæller Birgitte entreprenant. ”Her besøgte vi en klatrepark i trækronerne, og det fik mig jo til at tænke…” Herfra tog det fart. I 2009 åbnede hun Danmarks første klatrepark, Kragerup Go High, med 3 baner, alle med forskellige sværhedsgrad og i dag er der bygget 5 ekstra, så der i alt er 8 klatrebaner som samlet udgør en distance på 3.5 km. Men det er bestemt ikke alt. Aktivitetsparken gemmer på et univers af events; bueskydning, Megabordfodbold, fodboldgolf, en trampolinpark, et MTB track, kanosejlads i voldgraven og mere til! ”I gamle dage skulle vi forskanse os mod svenskerne, og derfor byggede man en voldgrav og havde vindebro. I dag bruger vi den til teambuilding. Det er så morsomt, når folk på konference laver blind kanoræs og direktøren ryger i vandet!” griner Birgitte højlydt. Se dét er historie!
Der skal fart på!
Vi bevæger os videre ind i skoven og møder et flok højlydte gæster, der uden tvivl er ude for at more sig, med klingende flasker og glade grin. De er på polterabend. ”SKÅÅÅÅÅL” råber de, mens vi passerer deres pyntede trækvogn, med dekorerede kanter og oppustede balloner i massevis af farver. De forsvinder ind gennem nogle høje stablede halmballer, med en instruktør i spidsen, ind til ’kampzonen’. Så skal der spilles Archery attack, og der skal fart på! De tynde pile flyver gennem luften og rammer jorden med den bløde skumpude, mens en anden rammer en spiller, der med et højlydt suk falder ned på sine knæ. ”Pokkers!” Da spillet er til ende, kommer alle travende ud med svedperler på panden, adrenalinrester i kroppen og store smil på læberne. Nu skal de have sig et hvil, inden de fortsætter med den næste aktivitet, megabordfodbold, før de kan se frem til pausen med en iskold softice fra skovens reception.
Danmarks første trampolinpark
”Go Bounce” udtaler Birgitte begejstret! “Det er vores nyeste attraktion på Kragerup Gods for børn helt ned til 4 år.” Ind imellem de høje nøgne træer dukker der farverige net bokse op i blå og rødlige nuancer. En blå net bane baner vejen op i trækronerne, mens vi går forbi med forbløffede øjne. Nettene er flettet med så stor perfektion, at det forbavser mange. Der er brugt mange timers håndarbejde på at sy alle nettene sammen. ”Det er 80-årige fiskere helt oppe fra Nordjylland, i Hirtshals der har oplært os i at flette, sy og tacle net – er det ikke vildt?” Spørger Birgitte begejstret. Netboksene krydser hinanden og danner vej henover en lille sø med en ø i midten tilplantet med smukke rododendron i alle farver. Hele skovens trætoppe danser, idet børn og forældre hopper rundt i de mange bokse. Længere inde i skoven ser man børn og voksne med grønne og orange Go High hjelme, mens man i det fjerne kan høre en skingrende lyd fra svævebanerne og henrykkelse over den smukke udsigt over sø og skov.
Vi tar’ golfvognen
Der er endnu en aktivitet vi mangler at se, og hertil kræver det, at vi sætter os op i godsejer Birgitte Dinesens praktiske golfbil. For bag klatreparken og trampolinparken gemmer der sig en fodboldgolfbane. Banen er i princippet en blanding af fodbold og golf med i alt 18 huller. ”Det er en rigtig populær aktivitet for såvel en virksomhedskomsammen som for unge og familier – og til blå mandag.” Fortæller Birgitte Dinesen. Vi kører videre over den bakkede græsplæne i den lille elbil med snuden hjemad, til en kop kaffe og kage i godsets fine havestue.
Lad os lave huset om til en fest!
Hvordan Birgitte besluttede sig for at åbne op for sit hjem og byde gæster velkommen, er en sød historie. Efter at have arvet Kragerup Gods efter sin far, flyttede Birgitte og hendes datter Regitze op i hovedbygningen, som er på ikke mindre end 1800 m3. ”Jeg kan huske engang, min datter Regitze sagde: mor?… Og hvad har du lige tænkt dig? Vi kan jo ikke bo i så meget hus, og jeg kan aldrig finde dig. Hertil svarede Birgitte ’ Skal vi ikke bare lave huset om til en fest? Og det gjorde vi så.” Fortæller Birgitte Dinesen, mens hun tager en tår af sin kaffe i godset fine stue. Alle godset mange bygninger har i dag fået nyt liv i form af værelser, møde- , konference- og festlokaler og er opkaldt efter deres gamle brugsmål. Kviestalden er her, hvor køerne stod med deres kvier i sin tid og bliver i dag brugt til konferencer og store fester. De overdådige værelser på hovedbygningens 1. sal, er alle opkaldt efter familiemedlemmer, som har boet her. Et af værelserne er opkaldt efter forfatteren Karen Blixen (født Dinesen) som er en del af familien og kom her som ung. Deres á la carte restaurant ’Restaurant Blixen’, som ligger i det gamle godskøkken, er selvfølgelig også opkaldt efter hende. I godskøkkenet står stadig det gamle sorte støbejernskomfur med alle ristene, som minder os om en anden tid. Kobberkedler, gryder og forme står der stadig og minder Birgitte om hendes barndom hvor hendes farfars husholderske, Petrine stod og lavede mad med en Manna cerut i munden i alle sine vågne timer.
Se dét er historie!