fbpx

Historien om Kragerup

Kragerup Gods’ historie går helt tilbage til 1327, hvor Kragerup var en borg. Dengang var hovedbygningen spejlvendt, og der var en vindebro over voldgraven. På den måde kunne man forskanse sig mod svenskerne.

1500

Den første ejer

Den første kendte ejer af Kragerup var Eggert Ulfeldt i slutningen af 1500 tallet. Han efterlod sig 2 bemærkelsesværdige minder; det ene et ottekantet tavlebord af sten med hans og hustruen Elisabeth Galdes våben. Det andet minde var en ligsten indsat i kirkemuren i Ørslev kirke, samt en altertavle i Alabast, der tilhørte Kragerup.

Kragerup-gods-fest-bryllup-lokaler

1616

Christian Friis

Næste ejer var Christian Friis, der i 1616 blev udnævnt til Rigskansler hos Kong Chr.IV. Fra hans tid står hvælvingskælderen tilbage, som i gamle dage blev brugt som skattekammer. Her gemte man sølv og guld, for at svenskerne ikke skulle få fat i det. Historien fortæller også om svenske fanger i kælderen, inden gulvet blev sænket. Hovedbygningen var dengang spejlvendt med vindebro mod øst for at afskærme sig fjenderne. Friis opførte en ny hovedbygning med voldgrav, tilkøbte betydelige arealer og gjorde, på trods af sine mange gøremål for kongen og fædrelandet, Kragerup til et betydeligt og værdifuldt gods. Senere kendte ejere var af slægterne Urne, Juul og Lerche og Fogh. Sidstnævnte dyrkede de første kartofler på Sjælland, oprettede stor uldfabrik og dambrug med mange store karpedamme.

Kragerup-gods-fest-bryllup-lokaler

1799

Kammerråd Bech

Hovedbygningens midterhus er opført i 1800 af Kammerråd Bech (ejer fra 1799-1801).

Kragerup-gods-fest-bryllup-lokaler

1800

Indkørslen var en landsby

Hvor indkørslen til Kragerup er i dag, lå dengang landsbyen Krakætorp (torp=udflytterby). Landsbyen blev udskiftet meget sent, formentlig efter 1800.

Kragerup-gods-fest-bryllup-lokaler

1801

Den første Dinesen

Den første ejer af Kragerup i slægten Dinesen var Justitsråd Jens Kraft Dinesen, der var født i 1768. Han ejede Gyldenholm, som han solgte i år 1800 og købte Kragerup i 1801.

Kragerup-gods-fest-bryllup-lokaler

1827

Anders Didrich Dinesen

Efter Jens Kraft Dinesens død i 1827 overtog hans søn, Anders Didrich Dinesen, der ombyggede de bestående sidefløje i henholdsvis 1838 og 1840, men døde i 1840 kun 42 år gammel. Enken (født Neergaard) var dygtig og aktiv. Hun afløste hoveriet, byggede nye avlsbygninger og oprettede afbyggergården Rugskov.

Kragerup-gods-fest-bryllup-lokaler

1885

Karen Blixen

Forfatteren Karen Blixen, f. Karen Christenze Dinesen, (1885-1962) hører til familien og kom på Kragerup i sine unge dage for at besøge sin familie. Hendes farfar Adolf Wilhelm Dinesen blev født på Kragerup og var en yngre bror til arvingen Anders Didrich Dinesen af Kragerup.

Kragerup-gods-fest-bryllup-lokaler

1892

Avlsbygningerne brændte ned

Avlsbygningerne lå, lige indtil branden i 1892, klods op af hovedbygning og voldgrav. I dag ligger alle avlsbygningerne på den anden side af vejen (indkørslen op til godset).

Kragerup-gods-fest-bryllup-lokaler

1910

Jens Kraft Jacob Sophus Dinesen

Neergaards søn, Jens Kraft Jacob Sophus Dinesen (død 1910) var meget god ven af Wilhelm Bech, sognepræst i Ørslev kirke og stifter af Indre Mission. Rugskov (som er en “udflyttergård) havde en selvstændig avlsgård indtil begyndelsen af 60’erne, hvor samtlige aktiviteter blev flyttet til Kragerup avlsgård og en betydelig kvægbesætning fyldte nu samtlige bygninger. Rugskov husede i 8 år Danmarks største strudsebesætning.

Kragerup-gods-fest-bryllup-lokaler

1960

Erik Dinesen

Der er sket betydelige ændringer, siden Erik Dinesen overtog i 1960. Parken blev omlagt, avlsbygningerne moderniserede, tilhørende beboelser og huse blev istandsat og endelig blev hovedbygningen moderniseret fra ende til anden i 1967.

Kragerup-gods-fest-bryllup-lokaler

1969

Bespisning

Gårdens folk blev bespist i hovedbygningen, hvor der i nordfløjen, indtil 1969 var store køkkenrum, vaskerum, sulerum m.m. I dag bruges fløjen til deluxeværelser, poolområde og konferencelokale. Endvidere er det gamle kornmagasin på loftet i sydfløjen istandsat og bruges i dag til selskaber og konferencer som vist på billedet.

Kragerup-gods-fest-bryllup-lokaler

1998

Birgitte Dinesen

Kragerup er gået i arv gennem 8 generationer og 9 slægtled og ejes i dag af Birgitte Dinesen; ældste datter af Marie Louise og Kammerherre, Hofjægermester Erik Dinesen. Siden 1998 har Birgitte Dinesen istandsat hele hovedbygningen til konferencer og selskaber, samt indrettet værelser dels i hovedbygningen og dels i andre gamle bygninger omkring hovedbygningen.

Kragerup-gods-fest-bryllup-lokaler

2009

Klatreparken Go High

I september 2009 åbnede Kragerup Go High, Danmarks første klatrepark i træerne. Dengang bestod parken af 6 klatrebaner og der er siden kommet 2 mere til. Parken er 6 km. lang, består af mere end 100 udfordringer med varierende sværhedsgrader og har en svævebane på 416 meter. I 2018 åbnede Go High Extreme, som er en bane for de ekstra modige. Her skal man lade sig falde frit fra 16 meters højde.

Kragerup-gods-fest-bryllup-lokaler

2019

Trampoliner i træerne

I juni 2019 åbnede Danmarks første trampolinpark i trætoppene, Kragerup Go Bounce. Parken består af 7 store farverige netbokse, som hænger sammen på kryds og tværs. De er forbundet med lange net- og løbegange, der fører dig hen over skov og sø og op i trækronerne. Netboksene hænger i en højde fra 2 til 8 meter over skovbunden.

Derudover blev der bygget 14 nye dobbeltværelser i avlsbygningerne, så Kragerup Gods nu tilbyder 57 hotelværelser.

Kragerup-gods-fest-bryllup-lokaler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær blandt de første til at få de vigtigste nyheder, skønneste historier og bedste tilbud fra Kragerup Gods. Vi samler alt det bedste et sted, en gang om måneden, så du altid er helt opdateret. Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, accepter du vores privatlivspolitik.

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev!

X