Select Page

To-bindsværk ’med gods i’ af Poul Christiansen

29. september 2020 | 0 comments

‘2-bindsværk med gods i’

For første gang nogen sinde er historien om Kragerup Gods skrevet ned og bliver udgivet i et digert og rigt illustreret to-binds-værk. Det er Poul Christiansen, der har brugt de sidste fem år i arkiver, i kældre, på lofter og ikke mindst bag computeren, for at få hold på hele den lange historie. Godsets historie sættes ind i egnens, landbrugets og landet historie, traditioner og skikke.

Poul Christiansen mestrer en god fortælling. Han fortaber sig ikke i adelbeundring, men fortæller nøgternt og medlevende om livet i de slægter, der har haft ejerskab over Kragerup. Og var godsejeren nærig, doven eller hoven, så hører vi også om det. Og det er ikke bare glæder, der har ramt Kragerup gennem tiden, der har også været sorte stunder, svære tider og stor sorg. Vi hører om det hele. Bøgerne har mange skønne sidehistorier og Poul Christiansen forstår at fortælle dem på rette tid og sted. Mens den store historie fortælles med kærlighed til godset og respekt for historien.

Første bind bringer læseren fra oldtiden til år 1797 og sikkert gennem de første 16 slægters ejerskab af Kragerup. Andet bind koncentrerer sig om Dinesen slægten, der har været ejere på Kragerup siden 1801 og stadig er det. I dag er det Birgitte og Regitze Dinesen der har ansvaret for godsets fremtid.

Bogen er også en brik i forståelsen af hvorfor nogle godser (og slægter) har overlevet og stadig den dag i dag, står for bæredygtig godsdrift og huser velfungerende virksomheder, mens andre i tidens løb har givet op. Man behøver ikke have den store historiske forudsætning eller særinteresse for hverken godser eller Kragerup for at læse bogen. Den er en ganske underholdende danmarkskrønike set fra Vestsjælland. Hovedstaden er dér, man tager hen om vinteren hvis man keder sig på godserne – dét gør man ikke på Kragerup! Heller ikke i dag, hvor det i stedet bl.a. er Københavnerne der tager til Kragerup…

Birgitte Dinesen, der er ottende generation på Kragerup skriver i forordet: ‘Jeg føler mig beriget, belært og beæret over at Poul Christiansen har lagt sin sjæl og hjerte i denne bog.’ Og datteren, godsejer Regitze Dinesen tilføjer: ‘Det har været en drøm i slægten i 100 år at få historien samlet og skrevet. Vi kan kun være tilfredse og taknemmelige for, at det endelig sker. Det er blevet et virkeligt fint værk. Det er vi stolte af.’

Ønsker du at læse med, kan du bestille bøgerne på Pouls webshop her.

Birgitte Dinesen

Birgitte Dinesen er 8 generation og har drevet Kragerup siden 1986, de første 12 år sammen med sin far indtil han gik på pension i 1998 og herefter har hun udover landbruget startet hotellet i 1998 med 6 værelser, som i dag har udviklet sig til en spændende virksomhed med 57 dobbeltværelser og smukke konference- og festlokaler. Godsejer, Birgitte Dinesen Se LinkedIn profil her.

  Få indlæggene tilsendt

  Vær blandt de første til at få de vigtigste nyheder, skønneste historier og bedste tilbud fra Kragerup Gods. Vi samler alt det bedste et sted, en gang om måneden, så du altid er helt opdateret.

  Søg
  Generic filters

  You have Successfully Subscribed!

  Vind en middag for 2

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær med i konkurrencen om en middag for 2 i Restaurant Blixen

  Hvad er du interesseret i - sæt kryds i flere

  GDPR & cookies

  Tak for din tilmelding. Husk at bekræfte din tilmelding ved at klikke på linket i den mail, vi har sendt dig. Vi gør opmærksom på, at denne kan havne i spam.

  X