Ansvarlige initiativer og bæredygtige drømme
Uanset hvor du befinder dig på Kragerup Gods og Aktivitetspark, vil du opleve vores ansvarlige drift og bestræbelser på at minimere vores miljømæssige aftryk.
Verdensmål 3: Sundhed og trivsel & 6: Anstændige jobs og økonomisk vækst
Familien Kragerup
På Kragerup Gods er vi en stor familie, der tæller medarbejdere fra hele fire brancher – under ét tag: Hotel, restauration, oplevelse og landbrug. Denne særlige sammensætning gør at mange forskellige kompetencer sættes i spil, og vi som virksomhed har en forpligtigelse til at skabe de rette forudsætninger for at alle vores engagerede medarbejdere lykkes.
Dette gør vi ved at sikre et uformelt og familiært miljø, hvor sociale relationer samt trivsel vægtes højt, og hvor alle har plads til at gøre en forskel i deres hverdag.
Sundhed og trivsel
Gennem vores pensionsordning tilbyder vi en gratis sundhedsforsikring, som giver medarbejdere den nødvendige hjælp – hurtigt og uden økonomiske bekymringer.
Vi støtter aktivt op om sociale arrangementer på tværs af afdelinger, hvilket skaber et stærkt fællesskab og samarbejde blandt medarbejderne. Desuden tilbyder vores madordning nærende måltider, hvilket fungerer som et socialt samlingspunkt.
Med disse initiativer arbejder vi målrettet på at skabe en sund og engageret arbejdsplads, hvor trivsel og fællesskab er i højsædet.
Elever og udsatte medarbejdere
Plads til alle
Verdensmål 6: Rent vand og sanitet & 7: Bæredygtig energi
Positiv energi
Kragerup Gods har de sidste mange år haft en grøn agenda og ambition om at passe på miljøet. Den drøm er blevet en realitet med Kragerup Energipark, der både rummer vindenergi, egen vandindvinding og selvforsynende varmeproduktion med eget halmfyr. Samtidig ser vi frem mod at drive et energisystem gennem batterilagring med mulighed for brintproduktion samt at etablere et stort solcelleanlæg.
Med disse initiativer er Kragerup Gods det første CO2-neutrale gods i Danmark med et årligt overskud på ca. 10.500 ton CO2 i vores klimaregnskab.
Vedvarende energi
Energirejsen startede i 2012 med opførelsen af seks Siemens 101 møller på hver 3 MW, der producerer strøm til halvdelen af Kalundborg Kommunes husstande.
Det nyeste projekt er et energisystem med batterilagring i samarbejde med European Energy. Batteriet kan være med til at balancere elnettet samt at lagre grøn strøm, når der produceres store mængder af denne. Udover batteriet vil der også på sigt kunne produceres grøn brint ved hjælp af grøn strøm, når markedet er modent til dette.
Det næste skud på stammen er et 117 ha stort solcelleanlæg, der vil kunne producere 105 mwh timer, hvilket er ca. 20 boligers gennemsnitlige strømforbrug pr. time. Anlægget vil blive opført på lavbundsjord, for at udnytte områder, der ikke egner sig til fødevareproduktion. Det opføres i samarbejde med Better Energy og er projekteret til opstart 2026.
Forsyning
Derudover har vi en selvforsynende varmeproduktion med eget halmfyr og halm fra Kragerups marker, der forsyner godset med varme.
Ansvarlig drift
Det ligger os meget på sinde at passe på vores ressourcer, og vi har derfor prioriteret at reducere vores energi- og vandforbrug. Vi har monteret vandbesparende toiletter samt vandhaner og brusere med sparefunktioner på hele godset.
Vi skal kun bruge det nødvendige, og derfor er der installeret sensorer på både vandhaner i aktivitetsparken samt på lyskilder mange steder på godset.
Til internt brug anvender personalet elbiler, og vi gør det også nemt for vores gæster at køre på el vha. opsatte ladestandere til elbiler.
Målsætninger
2025
2026
At mindske vores CO2-aftryk ved etableringen af solcelleanlæg
2027
At udnytte overskudsenergi fra egne vindmøller til at producere grøn brint gennem det etablerede Power-to-X-anlæg i samarbejde med European Energy
Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion
Mad med måde
På Kragerup Gods tager vi vores fødevareressourcer meget alvorligt og har implementeret flere tiltag for at reducere vores CO2-aftryk og genanvende ressourcer og affald på bedste og mest skånsomme vis. Vi fokuserer på at minimere forbruget af CO2-tunge fødevarer ved at prioritere lokale og årstidsbestemte råvarer. Vores initiativer omfatter også en effektiv håndtering af madspild, organisk affald og restprodukter, hvor vi genanvender så meget som muligt. Ved at tage disse skridt bidrager vi aktivt til en mere bæredygtig fremtid og viser vores dedikation til miljøansvarlighed.
Urejst mad
Reducering af madspild
Dette bidrager ikke kun til at mindske vores miljømæssige aftryk, men fremmer også en sundere kost. Med disse initiativer arbejder vi målrettet på at skabe en mere bæredygtig fremtid.
Affaldshåndtering og genbrug
Målsætninger
2025
2025
2025
Verdensmål 15: Livet på land
I ét med naturen
Kragerup Gods er dybt forankret i naturen gennem godsets århundrede lange historie med land- og skovbrug. Vi stræber efter at være ansvarlige i alle aspekter af vores drift, herunder landbruget, hvor vi anvender de mest avancerede teknologier og metoder, der respekterer og beskytter miljøet. Vores tilgang sikrer ikke blot en sund balance mellem produktion og naturbevaring, men styrker også vores engagement i at bevare og berige det naturlige miljø omkring os, så det kommer til gavn for vores gæster og lokalområde.
Livet på landet
For vores konferencegæster tilbyder vi walk-and-talk-stier og grønne oaser, som skaber ideelle rammer for samtaler og refleksion. Vi faciliterer også udendørs teamaktiviteter, der tager deltagerne rundt i de grønne omgivelser og styrker samarbejde og fællesskab. For dem, der ønsker en dybere forbindelse til naturen, tilbyder vi overnatning i shelters, hvor gæster kan lave mad over bål og leve tæt på naturen.
Med disse initiativer inviterer vi alle til at opleve og værdsætte den unikke natur, som Kragerup Gods har at byde på, og bidrager til at bevare den for fremtidige generationer.
Godt landmandskab
Vi er meget bevidste om, hvordan vi behandler jorden for at opnå et optimalt udbytte uden at skade miljøet. Gennem godt landmandskab sikrer vi, at vores landbrug er både produktivt og skånsomt, og at vi fortsat kan dyrke afgrøder af høj kvalitet.
Skovbrug og naturbevaring
Kragerup Gods driver i samarbejde med Hede Danmark 200 ha skov, og i 2019 blev vi PEFC-miljøcertificeret, hvilket betyder, at vores skovdrift foregår på en bæredygtig måde.
Vi understøtter biodiversiteten ved at lade nedfald fra træer og organiske materialer ligge, hvilket gavner både dyr og planter. Dette nedfald udgør en vigtig del af økosystemet, idet det skaber levesteder og næring for forskellige arter af svampe, insekter og smådyr samt fremmer biodiversiteten.
En vigtig del af vores skov er Go High klatreparken, hvor lidt over 80 træer er udstyret med platforme, der er monteret med såkaldte taps, der skåner træerne og forlænger deres levetid, da stammen kan vokse naturligt ud over tapsene. På denne måde skabes en mere naturlig sammenhæng mellem træerne og klatrebanerne. Vi producerer certificeret flis af overskudstræ, som afsættes til miljøcertificerede kraftvarmeværker, hvilket bidrager til bæredygtig energiproduktion.
Ved at anvende bæredygtige metoder og teknologier sikrer vi, at vores skov kan trives og udvikles til glæde for både nutidige og kommende generationer.